Translate

tirsdag den 18. februar 2014

En kort vinter?

 
Vi havde ganske kortvarigt besøg af vinteren. Et par dage med sne og dagsfrost. Men i skrivende stund kører vi igen dag efter dag med mildt vejr. Jeg tog et par billeder mens de få dages rigtige vinter stod på. Det første viser lidt forskellige Pterocactus fra Patagonien i Argentina. De er lidt slatne, men i naturen havde de været tørret helt ind. Disse meget interessante kaktus viser en helt fantastisk tilpasning til et tørt klima med mange ekstremer og under jorden danner de ligefrem knolde, som de kan klare tør tiden med.
 
De følgende tre billeder viser nogle af mine frosne Austrocactus spiringer. De er frygteligt vanskelige at få til at spire, men lidt kommer der efterhånden op ad jorden. Af vækst kommer de til at minde lidt om Echinocereus, men blomsterne har metalfarver. Meget smukke planter, der er helt frosttolerante i uopvarmet drivhus.
 
 

 
 
Min absolut mindste voksne Echinocereus reichenbachii står udenfor. Den har beboet samme potte i et par år og ser ud til at trives. Den har naturligvis smidt det vand, den kunne undvære i cellerne. Helt frosttolerant i DK.
 

 


 
 
Jeg vil så småt begynde at arbejde mere med det visuelle aspekt af kaktus dyrkningen i det kommende år. Endeløse rækker af små firkantede potter bliver lidt trivielt med tiden. Her er et af mine 2014 eksperimenter: Escobaria organensis i et lille 'stenbed' hvor enkelte af planterne ligefrem vokser vertikalt. Planterne har forskelligt farvede blomster, men er fra samme lokalitet i New Mexico. Mere om denne tue senere på året.
 

 
 
Udenfor var der lejlighed til at tage et par snebilleder. Mange planter ser fine ud med sne på sig. Det giver en illusion af hvor frost tolerante de er. Men dette er naturligvis kun en illusion. Der behøver jo i virkeligheden ikke at være så koldt bare fordi der ligger lidt sne! Her P. muratdagensis.
 

 

 
 
Penstemon er en slægt fra Nordamerika som er helt ny for mig. Jeg såede en del arter i 2013 og jeg håber dels at de overvintre tilfredsstillende, dels af der allerede i år kommer blomster. På billedet ses en 9 måneder gammel Penstemon whippleianus. Den skulle få næsten sorte blomster! Ind til videre går overvintringen af de forskellige arter godt. Jeg var ellers bekymret for om den milde vinter havde forårsaget en masse råd i planterne, men ind til videre ser de alle fine ud.
 

 

 
 
Sarracenia ser altid godt ud i sne. I alle fald arten S. purpurea, som er stedsegrøn. For et par dage siden blev der svagt antydet over for mig, at det virkede usandsynligt at alle de insektædende planter i min have virkeligt kunne overvintre her udenfor - uden beskyttelse. Bevise det er jo svært, og det behøver jeg heldigvis heller ikke, men billederne taler nu deres egen sag :)
 


 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar