Translate

onsdag den 15. januar 2014

Midt-vinter-kaktus-tjek...

 
Opuntia fragilis-bord med udsigt ud over morænebakkerne og heden. Temperaturen her ud mod heden kan i særligt kolde vintre nå ned omkring minus 28C.


At dyrke kaktus i Danmark kan være lidt en udfordring. Vores klima er ikke kaktus klima. Så det kræver nogle modifikationer. Selv når vi dyrker kaktus, der ellers kommer fra næsten samme breddegrader som os selv. Det regner for meget i Danmark og selv når det ikke regner mangler vi en del sol - specielt om vinteren.

Danmark ligger placeret på sådan en måde, at hvis vinden overvejende kommer fra vest får vi en mild, båd og blæsende vinter, og kommer den fra øst eller nord bliver den kold. De sidste par vintre har været rigtigt kolde. Fantastiske vintre for frilandskaktus. Tørt, koldt og med masser af sol. Den vinter vi lige pt har gang i er våd og grå. Det bliver aldrig rigtigt helt lyst og der skal være masser af luft omkring planterne, alt dødt plantemateriale skal være væk så der ikke samler sig mug...

For nogle dage siden var der dog en sjælden dag med sol og jeg fandt hurtigt kameraet frem. Mit kamera kan kun tage billeder i solskin, men da det er midt om vinteren, blev de ikke specielt gode. De skal dog vises her alligevel!

Dagens tema er mine Opuntia fragilis. Jeg har en del af dem og i modsætning til de fleste andre fra Opuntia-slægten, så trives de ganske udmærket i potter. Faktisk er de meget lettere at holde styr på i potterne. De fleste ville godt kunne klare den våde vinter, hvis de var rigtigt placeret i stenbedet, men da de spreder sig ved at afsætte led i dyrepels eller menneskehud, kan de være svære at styre i en have og jeg ynder virkelig at gå i bare tæer om sommeren. Derfor er jeg ikke spor interesseret i, at de skal benytte sig af dyrespredning eller menneskehudsspredning!

 
Typisk for min samling er mange af samme art fra forskellige lokaliteter. Jeg interessere mig lige så meget for variationen inden for samme art, som for det at have mange arter.


Jeg har derfor lavet en lille afdeling til dem i et hjørne af haven på et overdækket bord. Arrangementet fungerer meget tilfredsstillende og de vokser sig relativt hurtigt til fine planter. Enkelte er begyndt at blomstre og der skal laves krydsningsforsøg i fremtiden da frøsætning er en sjælden ting hos denne art, men mere om det en anden gang.

Her er billederne af de yderst dehydrerede planter. Samlingen dækker det meste af udbredelsesområdet, men viser kun lige et par enkelte planter her. Jeg har angivet hvilken delstat de kommer fra. De overlever den milde vinter, men er i øvrigt klar til om temperaturen faldt til minus 25c eller endnu mindre.

 

Fra en lokalitet i Canada.

Illinois.

Endnu en canadisk klon.

Minnesota.

Endnu en Minnesota lokalitet.

Iowa.

Wisconsin.

Iowa.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar