Translate

mandag den 11. november 2013

Rosetter


 
Prometheum sempervivoides.
 

Mange af mine sukkulente planter danner rosetter. Et super godt design, der hjælper dem med at beskytte sig mod lyset, mod udtørring og med at blive samlet på og udbredt verden over. Rosetter kan være utroligt dekorative og har for mange plantesamlere større værdi end blomsterne.

Hos langt de fleste sukkulenter med rosetter sidder bladene tæt samlet. De dækker over hinanden og giver skygge. Konstruktionen er robust og de bliver sjældent skadet af et snedække. I varme, tørre somre hjælper designet endvidere med at samle nattens dug som alternativ til manglende regn.

Hos mange sukkulente planter, der danner rosetter, dør rosetten ofte efter endt blomstring. De lever videre som sideskud eller som frø. Ofte er blomstring set i forhold til rosettens størrelse, spektakulær. Her under et par eksempler på frosttolerante sukkulenter med rosetter. 
Slægten Orostachys er stadigt forholdsvis sjælden i kultur. Få kloner kan opstøves rundt omkring og der er ikke helt styr på navngivningen. Dette her er O. thyrsiflora, eller en form af O. spinosa... Den er rimelig tolerant over for vintervæde og trives udenfor i stenbed med en solrig og veldrænet placering.

 
Orostachys fimbriata, Sjælden Orostachys fra Kina, der trives bedst i uopvarmet drivhus.

 
Sempervivum davisii, tyrkisk art, der er lidt sart hos os. Som de fleste andre på denne side er det mere væde om vinteren end kulde, den ikke kan tåle. 
 Prometheum muratdaghense, skal enten stå i tørt drivhus om vinteren eller udenfor på en yderst beldrænet plads.
Sempervivum octopodes. Lille græsk sag. Navnet refererer til den lidt edderkoppespindsagtige måde de små sideskud vokser frem på. Billedet er taget i stenbedet i haven.

 


 

 
Prometheum sempervivoides fra Tyrkiet. Rosetterne er 1 år gamle og er taget i min samling. I 2014 vil de alle producere fantastiske røde blomster som planten på billede nr. 2. Dette er taget i Bangsbo Botaniske have. Mine planter stammer dog fra en anden indsamling, som man kan se på hvor forskellige rosetterne på de to billeder er. Det er blandt andet derfor vi samler på lokalitetsplanter af samme art fra forskelige lokaliteter.
 
Den kan stå udenfor hele året, men samme mantra: veldrænet, fuld sol... Når den har blomstret dør den. Ingen sidenskud, men en million frø eller mere.
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar