Translate

fredag den 25. oktober 2013

Figenkaktus i juni. Del 1.

Opuntia, eller på dansk figenkaktus, hører blandt den slægt af kaktus med det største udbredelsesområde. Helt fra Canada til langt ned i Argentina. Det siger sig selv at med så stort et område må disse planter kunne tilpasse sig vidt forskellige biotoper.
 
Mange af planterne bliver ret store, og de færreste er gode potteplanter. Heldigvis findes der mange arter, specielt fra Nordamerika og Canada, der tåler mange frostgrader og disse kan enten dyrkes udenfor, i drivhus eller med en let beskyttelse mod regn.
 
Jeg vil i det følgende ikke gå i store detaljer med dyrkningen, men bare vise nogle af de forskellige former, som jeg dyrker her i Midtjylland og hvor de er placeret. Alle har oplevet temperaturer under minus 20C. Næsten alle mine planter står tørt om vinteren. Dette er primært for at undgå svampesygdomme. Planterne overlever som regel disse, men ser bestemt ikke pæne ud.
 
De viste billeder er taget af planter der har blomstret i juni, 2013.
 
 
Opuntia nichollii, en smuk art fra Opuntia polyacantha-gruppen. Jeg dyrker denne i drivhus da den sætter stor pris på en del varme for at udvikle sine kraftige torne rigtigt.
 
 
 
 
Micropuntia pulchella. En art, der er ret sart overfor fugtighed i enhver form. Derfor altid i drivhus på det varmeste og mest solrige sted. Mine micropuntia planter hænger derfor oppe under taget i drivhuset. Planten i sig selv er ikke nogen æstetisk åbenbaring, men er interessant i al sin egenhed og blomsterne er direkte smukke. Den danner knolde nede i jorden som den kan overleve ved i ekstrem tørke. Den siges endvidere at kunne klare frostgrader ned til minus 50C! men råder meget let hvis den er bare det mindste fugtig.
 
 
 
 
Opuntia pinkavae. Tidligere kaldet Opuntia kaibabensis. Fra Arizona. meget store blomster og rigtigt mange hvis den er frit udplantet, fx i et bed i et drivhus. Ikke velegnet udenfor andet end langs den tørreste sydmur.
 
 
 
 
Opuntia fra Opuntia humifusa-gruppen fra det østlige USA: Planten på billedet er indsamlet som frø i Georgia og passer ikke entydigt ind i de nuværende artskoncepter. Hurtigt voksende og meget tørstig. Ved god varme i drivhuset kan den producerer 3 generationer af led på en sæson! Blomstring fra juni til september. Jeg dyrker den i en hængende potte i drivhuset.
 
 
 
 
Opuntia humifusa cespitosa. Arterne i det østlige USA har traditionelt været lidt oversete i forhold til arterne fra det mere tørre vestlige USA. De fleste har man kaldt for Opuntia humifusa, men noget tyder på at der er flere arter gemt under det navn. Underarten cespitosa kan blandt anden kendes på at blomsterne har en rød midte. Planten på billedet er fra Tennessee.
 
 
 
 
Opuntia humifusa, tidligere kaldt Opuntia compressa, som i dag regnes for at være et synonym. Der er ingen lokalitet på planten på billedet men den blomstrer hele sommeren med næsten 10 cm store, gule blomster efterfulgt af røde frugter.
 
 
 
 
Opuntia polyacantha form fra Kingman, Arizona. Trives kun i drivhus hvor den er let dyrkeligt. Skal have godt med varme og sol.
 
 
 
 
 
Opuntia arenaria. Lille art fra Texas. Blomstrer flittigt hele sommeren. Små led der let brækker af.
 
 
 
 
 
Opuntia aurea. Oprindeligt modtaget som Opuntia basilaris nana. Nana er et ugyldigt navn og den har absolut intet at gøre med Opuntia basilaris. Men smuk lille hårdfør art, der trives både i potte og udenfor med beskyttelse mod vinterregn.
 
 
 
 
 
Endnu en Opuntia humifusa cespitosa blomst.
 
 
 
 
 
Opuntia phaeacantha discata. Form fra Utah. Egenligt for stor til pottedyrkning, men mangler et drivhus at plante den ud i. I Tyskland står den på friland, så forsøger mig nok med en stikling udenfor engang.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar