Translate

mandag den 28. oktober 2013

Akelejer og deres kærlighedsliv.


 
I slutningen af maj og første halvdel af juni er det tid for Akelejer. Akelejer er helt fantastiske planter. Der findes utallige vildarter, men bringer man dem ind i haven, opdager man deres svaghed, som samtidig er deres styrke, hvis man kan lide at overraskes. De er nemlig håbløst promiskuøse og de blander gener hurtigere end man kan følge med. Dette gør at hver eneste frøplante, som sår sig, potentielt er en ny farve eller form, som man endnu ikke har set og måske er lige netop den næste, der springer ud, den smukkeste af dem alle?

Da vores have bare var Susannes have, var der fyldt med Akelejer. Mange fyldte i rosa, blå og blåhvide farver. Det er der stadigtvæk, men efter jeg flyttede ind sår jeg nye hvert år fra andre haver. Hvad skal jeg gøre? Hun lyser jo helt op, når hun ser en ny åbne sig for første gang eller når en gammel bekendt springer ud for første gang det år. Susanne elsker akelejer og jeg elsker når hun ser på akelejer, så akelejer skal der til!

Deres ukritiske kærlighed til alle andre akelejer i nærheden gør desværre, at det er svært at købe sortsrene frø. Måske har dem, der producerer frøene, lige så svært ved at styre deres planters kærlighedsliv? Her er vi barske, kommer der en vi ikke kan lide, rykker vi den op med det samme. Det er vigtigt for at de egenskaber som den har, ikke skal få lov at blande sig med alle de andre. Akelejer har brug for ,at man styrer deres kærlighedsliv, specielt når man som os har bier i haven. Det gør det jo ikke lettere for dem!

Nedenunder er der et par billeder fra en dag i juni. Nogle er smukke og fik lov til at stå til næste år og blive meget større, andre blev hevet op med rode.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar